Schade door optrekkend vocht

Bij schimmelplekken, vochtplekken, zoutuitslag of zelfs loslatend stucwerk weet je dat er iets aan de hand is met de muur. Maar wat precies? Waardoor is het ontstaan, en hoe los je het op?

In dit artikel bespreken we het oplossen van optrekkend of opstijgend vocht.

Waardoor ontstaat opstijgend vocht?

Optrekkend vocht kan ontstaan in oudere huizen omdat er geen horizontale barrière is. Het grondwater kan dan ongehinderd via de fundering tot in de muren boven het maaiveld opstijgen.

Optrekkend vocht ontstaat door capillaire werking in combinatie met adhesie en cohesie: dit is het principe dat in een heel fijn buisje het water hoger kan opstijgen dan het omringende vloeistofniveau. De aaneengesloten poriën in bakstenen zijn eigenlijk te vergelijken met een heleboel kleine buisjes, waardoor grondvocht met de hierin aanwezige opgeloste zouten vanzelf mee naar boven worden getransporteerd. Dit is een zeer traag maar gestaag voortgaand proces wat vele tientallen jaren kan duren.

Hoe kan ik optrekkend vocht stoppen?

Er zijn diverse mogelijkheden om optrekkend vocht te stoppen. Vaak kiest men voor een methode:

omdat die logisch lijkt (afgraven, waterdicht folie tegen de fundering)

omdat die bekend is (barrière maken door stalen plaat of kunststof strip in de voeg te zetten)

omdat er veel voor geadverteerd wordt (injectage met een vullende of hydrofobe gel)

omdat men niet weet dat er een achterliggend probleem is (nieuw bepleisteren zonder na te denken)

omdat men niet weet hoe het anders op te lossen is (gipswandje er voor)

Waar moet ik op letten?

Iedere oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen: afgraven is niet altijd mogelijk en hierbij wordt niet de onderzijde van de fundering aangepakt waardoor vocht nog steeds kan optrekken: bij een horizontale barrière of injectage blijft het vocht nog steeds optrekken tot aan die barrière: injectage is in oude muren en bij holtes niet altijd effectief, werkt niet altijd langdurig, bevat chemie en veroorzaakt veel stof en overlast.

Het bloot leggen en waterdicht maken van de fundering of het achteraf aanleggen van een horizontale barrière boven de fundering kost veel werk, veel stof en ander ongemak. Dit moet toch anders en beter kunnen?

Vaak wordt alleen de plek met zichtbare schade aangepakt, terwijl het optrekkend vocht in veel muren aanwezig is: het is wachten tot de volgende plek zichtbaar wordt. Met veel reguliere systemen wordt niet volledig het optrekken van het vocht gestopt, maar wordt er alleen een beschermlaag toegevoegd ergens in de muur. Als de capillaire opstijging van het vocht daar onder niet wordt gestopt, dan hoeft er maar een klein lek in de nieuwe beschermlaag te komen om de oude problemen weer zichtbaar te krijgen. In het ergste geval wordt zelfs geen bescherming aangebracht, maar wordt (letterlijk en figuurlijk!) pleister op de natte plek geplakt.

De E-Dryer: een geniale oplossing.

In de zoektocht naar de perfecte oplossing kwamen wij de E-Dryer tegen: met behulp van een elektrische spoel wordt een zeer zwakke magnetische puls gegenereerd, die ervoor zorgt dat vocht niet langer capillair kan opstijgen in de muren. Doordat het een draadloos signaal is, worden alle muren in een straal van 6-10 meter drooggelegd. Vocht trekt niet meer op, de muren gaan opdrogen, schimmel verdwijnt! Installatie is in enkele minuten uitgevoerd, en doordat het systeem geen chemie gebruikt en er geen andere bouwkundige aanpassingen nodig zijn is het geschikt voor heel veel situaties. Het wordt toegepast zowel in recent gerenoveerde oude huizen waar achteraf pas geconstateerd wordt dat er een vochtprobleem is en men niet meer opnieuw wil gaan hakken en breken, als in monumenten waar injectage niet mogelijk is, maar ook in huurhuizen waar men de huurders niet wil belasten met langdurige bouwwerkzaamheden.

De mooie bonus van dit systeem is dat ook muren waar je nu nog geen optrekkend vocht ziet, automatisch mee beschermd worden als ze binnen het bereik van de E-Dryer liggen. Ook als het de muren van de buren zijn…

De E-Dryer wordt in Nederland en België exclusief aangeboden door JB Muurdroging. Meer informatie is te vinden op www.drogemuren.nl.

​Schade door optrekkend vocht

Post navigation


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *