Bent u van plan om een huis te kopen of misschien wel te verkopen, dan kun je er niet omheen: een makelaar. Maar wat doet een makelaar nou eigenlijk precies? U leest er meer over in deze blog.

Een makelaar wordt ook wel een bemiddelaar genoemd. Het woord zegt het eigenlijk al: een makelaar bemiddelt voor u met de andere partij over de aan- of verkoop van uw huis.

Daarbij heeft een bemiddelaar vooral een adviserende- en begeleidende rol.

Samen met u gaan ze op zoek naar uw droomhuis of helpen ze u de beste prijs te krijgen voor uw woning. Behalve aan- en verkoopmakelaars zijn er ook taxateurs, verhuurmakelaars en BOG-makelaars. U leest er hieronder meer over.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar brengt in eerste instantie uw wensen in kaart: hoe ziet uw droomhuis eruit binnen uw budget? vervolgens gaat deze agent op zoek naar geschikte woningen die aan uw wensen voldoen. Verder verzorgt een aankoopmakelaar bezichtigingen bij potentiële woningen. Als u een geschikte woning heeft gevonden, onderhandelt deze bemiddelaar over de aanschafprijs van de woning. Zodra er een overeenkomst wordt bereikt, begeleid de makelaar u daarna ook bij notariële of eventueel juridische zaken. Ten slotte zorgt een aankoopmakelaar ook voor een stukje aftersales na oplevering van uw nieuwe woning.

Verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar adviseert juist weer over een geschikte verkoopprijs van uw woning, dit doet hij op basis van een uitgevoerde taxatie. Verder zorgt een verkopende makelaar voor een gepaste verkoopstrategie, hoe gaat uw woning verkocht worden voor de beste prijs? Ook zoekt een verkoopmakelaar actief naar potentiële kopers, ontvangt en leidt potentiële kopers rond in de woning, onderhandelt met de kopende partij, werkt een verkoopcontract uit en ondersteunt ook bij notariële of eventueel juridische zaken.

Zoals u hierboven kan lezen voorziet een makelaar in meerdere taken. Behalve een bemiddelaar en adviseur is de verkoopmakelaar ook een contactpersoon voor zijn klanten. Een makelaar kan je dan ook wel zien als een tussenpersoon tussen de verkopende en aankopende partij.

Taxateur

Een verkopende makelaar geeft advies over een geschikte prijs voor uw woning op basis van een taxatierapport. Dit taxatierapport wordt opgesteld door gespecialiseerde taxateurs die de waarde van uw woning bepalen op basis van onder andere de bouwkundige staat en de ligging.

verhuur- of BOG-makelaar

Behalve aan- en verkoopmakelaars zijn er ook verhuur- en BOG-makelaars. Verhuurmakelaars ondersteunen net als verkoop- en aankoopmakelaars bij het zoeken naar een nieuwe woning, echter zijn hun diensten uitsluitend voor het huren van een woning.

Ze screenen de verhuurders, verzorgen bezichtigingen en stellen een huurcontract op.

Een BOG-makelaar betreft een aan- of verkoopmakelaar voor bedrijfspanden.

BOG staat dan ook voor bedrijfsonroerend goed.

een makelaar kan dus een aankopende of verkopende rol hebben, de meeste makelaars zijn dan ook instaat om beide rollen op zich te nemen. Echter is het verboden dat een makelaarskantoor zowel de aankopende als de verkopende rol vervult vanwege tegenstrijdige belangen tussen de kopende en verkopende partij.

Interesse?

Wilt u een woning aan- of verkopen of wilt u zich meer verdiepen in dit onderwerp? Neem dan eens een kijkje op de website van Adfinis. Dit professionele makelaarskantoor kan u uitstekend begeleiden in de aan- of verkoop van uw woning.

Wat doet een makelaar

Post navigation


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *