De laurierboom komt van oorsprong uit het oostelijk Middellandse zeegbied.

Georgië, Turkije en Griekenland zijn de landen waar de laurier het meest wordt gezien. Het blad wordt als keukenkruid gebruikt. Dit kan echter niet worden gegeten, maar geeft zijn verfijnde stoffen af aan het voedsel wat lang moet pruttelen, zoals stoofpotten en soepen. De bomen zijn in de winter groenblijvend en kunnen wel tot 20 meter hoog worden. De bloemtrosjes zitten in de oksels van het blad en zijn wit, groenachtig en geuren heel erg sterk.

 

Laurier als haag

Als je een laurier gaat kopen om te gebruiken als haagplant dan is de “Prunus Laurocerasus”, de meest aangewezen soort. De laurier is winterhard en kan prima overleven bij temperaturen onder de min 10 graden, mits deze in de volle grond staat. Een laurier in pot heeft wel wat meer bescherming nodig. Ook omdat ze wintergroen blijven, zijn deze planten populair als haagplant. Geen afvallend blad, waarna je in de herfst en winter gewoon door de haag heen kijkt. De laurier blijft ook in de wintermaanden een mooie, dichte tuinafscheiding. De “Laurus Rotundifolia” is bij uitstek dé haagplant onder de lauriersoorten. Met een groei van 40 tot 50 cm per jaar heb je snel een dichte haag en zijn er minder planten nodig per strekkende meter. De laurier groeit ook in de breedte behoorlijk snel. Zal na een paar jaar al behoorlijk zijn uitgegroeid.

Wil je een laurier kopen voor een wat kleinere tuin, dan is de langzaam groeiende laurier “Otto Luyken” en “Zabeliana”, een goede keus.

 

Laurier in de informele tuin

Het is lastig om een laurierboom strak te knippen. Doorgeknipt blad vertoont al snel bruine randen en dat is geen fraai gezicht. Dus als haag, zal de laurier in een formele tuin, niet écht op zijn plek zijn. Wél kun je de laurier als solitair in een strak aangelegde tuin planten. Je kunt een solitaire laurierboom zelfs als bolboom snoeien. De onderste takken en bladeren worden dan weggesnoeid.

De informele tuin vraagt meer om planten en bomen die gewoon mogen groeien zoals ze willen. De laurierboom is prachtig te combineren met andere informele planten. Als haag komt de laurier helemaal tot zijn recht in deze tuin.

 

Standplaats en grondsoort

Voordat je een laurier gaat kopen, moet je er rekening mee houden dat deze zich thuis voelt in humusrijke grond en in de volle zon. De hoogte is afhankelijk van de soort. De planten zijn wintergroen en de bloeitijd is van maart tot en met mei. Een winterharde soort plant, waarvan sommige soorten bescherming nodig hebben bij strenge winters.

 

Snoei

De vrijstaande laurier kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid. Een laurier op stam zal aan één maal per jaar snoeien, zijn mooie bolvorm weten te houden. April/mei is dan de beste periode. Een laurierhaag zal zijn mooie, strakke uiterlijk kunnen behouden door de snoei van januari t/m maart uit te voeren. Het snoeien kan het beste worden gedaan met een snoeischaar en niet met een heggenschaar. Bron: tuinenmagazine.nl

De laurier

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *