Als je een plat dak hebt, weet je dat het kiezen van de juiste dakbedekking van cruciaal belang is om je huis of bedrijfspand te beschermen tegen de elementen. Verschillende materialen bieden verschillende voordelen en nadelen. Het kiezen van de juiste dakbedekking kan een groot verschil maken in termen van duurzaamheid, onderhoud en energie-efficiëntie. In dit artikel wordt met een diepgaande blik op enkele van de meest gebruikte dakbedekking opties voor platte daken: PVC, bitumen, EPDM en groendaken. We zullen de voor- en nadelen van elk materiaal bespreken en uitleggen hoe ze worden geïnstalleerd, zodat je de beste keuze voor jouw specifieke situatie kunt maken.

PVC (Polyvinylchloride) dakbedekking

PVC dakbedekking is gemaakt van polyvinylchloride, een synthetisch materiaal dat gewaardeerd wordt om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. PVC-dakbedekking wordt in rollen aangebracht en nauwgezet bevestigd aan het dakoppervlak, meestal met behulp van lijm of mechanische bevestigingen.

De voordelen van PVC dakbedekking

 • Duurzaamheid: PVC-dakbedekking is als een schild dat de tand des tijds kan weerstaan. Weersinvloeden en slijtage krijgen weinig vat op dit sterke materiaal.
 • Energie-efficiëntie: Het reflecterende oppervlak van PVC doet meer dan alleen schitteren in de zon. Het weerkaatst het zonlicht, waardoor je koelingskosten dalen en je binnenklimaat comfortabel blijft.
 • Onderhoudsarm: PVC vereist slechts minimaal onderhoud. Een snelle schoonmaakbeurt is vaak al voldoende om het dak in topconditie te houden.

De nadelen van PVC dakbedekking

 • Kosten: Helaas komt kwaliteit vaak met een prijskaartje. De initiële kosten van PVC-dakbedekking kunnen hoger zijn dan sommige andere materialen.
 • Moeilijker te repareren: Als er zich problemen voordoen, kan het repareren van beschadigde PVC-dakbedekking complexer zijn dan bij sommige andere opties.

Bitumen dakbedekking

Bitumen, ook bekend als dakvilt, is een veelgebruikt materiaal voor platte daken vanwege zijn waterdichtheid. Bitumen wordt meestal in lagen aangebracht en zorgvuldig bevestigd met behulp van een brander of lijm.

De voordelen van bitumen dakbedekking

 • Waterdicht: Bitumen is een meester in waterdichting en houdt hardnekkige lekkages buiten de deur.
 • Budgetvriendelijk: Voor degenen die op hun budget moeten letten, is bitumen over het algemeen een betaalbare keuze.
 • Sterkte: Dit materiaal is niet alleen bestand tegen de elementen, maar kan ook zware belasting weerstaan, waardoor het duurzaam is.

De nadelen van bitumen dakbedekking

 • Levensduur: Bitumen heeft doorgaans een kortere levensduur dan sommige andere materialen en kan periodiek onderhoud vereisen.
 • Mogelijke geur: Tijdens de installatie kan bitumen een onaangename geur afgeven, dus wees voorbereid.

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor platte daken vanwege zijn flexibiliteit en duurzaamheid. EPDM wordt meestal als één stuk aangebracht en veilig bevestigd aan het dakoppervlak met lijm of mechanische bevestigingen.

De voordelen van EPDM dakbedekking

 • Flexibiliteit: EPDM is net zo flexibel als een turnkampioen en barst niet bij temperatuurschommelingen.
 • Lange levensduur: Dit materiaal gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor het een kosteneffectieve keuze is.
 • Milieuvriendelijk: Het feit dat EPDM recyclebaar is en een lage milieubelasting heeft, maakt het een groene optie.

De nadelen van EPDM dakbedekking

 • Kosten: Het kost vrij veel om EPDM goed op je dak te laten leggen.
 • Moeilijkere installatie: Een zorgvuldige installatie is essentieel om lekkages te voorkomen, dus laat dit aan de professionals over.

Groendaken

Groendaken zijn een unieke dakbedekking optie, waarbij het dak wordt bedekt met levende planten en begroeiing. Groendaken vereisen een specifieke constructie met lagen voor waterdichting, drainage, substraat en beplanting. Dit vergt enige planning en expertise. Daarnaast moet je een dak hebben die dit allemaal kan dragen, omdat het aardig zwaar is. Het kan dus niet op zomaar elk dak.

De voordelen van groendaken:

 • Isolatie: Groendaken bieden niet alleen een groen uitzicht, maar ook extra isolatie, wat de energie-efficiëntie van een gebouw kan verbeteren.
 • Milieuvriendelijk: Ze dragen bij aan de biodiversiteit, verminderen regenwaterafvoer en verfraaien het stedelijke landschap.
 • Esthetisch: Groendaken bieden een aantrekkelijke en rustgevende buitenruimte om van te genieten.

De nadelen van groendaken

 • Kosten: Groendaken zijn over het algemeen duurder om te installeren en te onderhouden, maar de voordelen op lange termijn kunnen de kosten rechtvaardigen.
 • Gewicht: Vanwege het extra gewicht kan het zijn dat je dakconstructie versterking nodig heeft om het groendak te ondersteunen.

Jouw nieuwe dak

Of je nu kiest voor PVC, bitumen, EPDM of een groendak, onthoud dat de juiste dakbedekking een cruciale investering is om je eigendom te beschermen. Als je huidige platte dak tekenen van slijtage vertoont of verouderd is, is het misschien tijd om een professionele dakdekker te raadplegen. Het onderhouden van een goed dak is niet alleen een kwestie van bescherming, maar kan ook bijdragen aan het behoud van een comfortabele en duurzame leefomgeving. Kies dus snel welk dak het beste bij je past, zodat je binnenkort van alle voordelen kunt genieten.

Welke dakbedekking past bij jouw platte dak?

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *