Eén van de sterkste coniferen die geschikt is om een haag mee aan te planten, is de Thuja Occidentalis Brabant. Deze groene conifeer kan een hoogte van 6 meter bereiken. Gemakkelijk te onderhouden, omdat de haag maar twee maal per jaar hoeft te worden gesnoeid. Het is eigenlijk geen snoeien maar scheren. De haag blijft zo in topvorm en krijgt een compacte groei.
Groeiomstandigheden van coniferen
De Thuja Occidentalis Brabant is een gemakkelijke conifeer, die weinig vraagt van de bodemomstandigheden. Nadat je deze coniferenhaag hebt geplant, zal deze het beste gedijen op kalkhoudende grond. Door humus in de plantgeul te strooien zal er een vochtige bodem ontstaan, die de conifeer tijdens het wortelen graag heeft. De Thuja zal elk jaar 30 tot 40 cm groeien. Ook al zijn de weersomstandigheden en de leefomgeving niet echt geweldig. Deze coniferenhaag kun je in de stad maar ook op het platteland aanplanten. Is zeer winterhard.
Een coniferenhaag aanplanten
De meest bekende haagconifeer is de Thuja Occidentalis Brabant. Coniferen worden al snel als ouderwets gezien. Het tegendeel is echter waar. Coniferen kunnen bij zowel een strakke, moderne tuininrichting als bij een klassieke tuin. Om een mooie omheining te creëren, is het zaak om 2 coniferen per strekkende meter aan te schaffen. Zorg dat je een strakke lijn hebt waar de haag moet komen. Een strakke lijn maak je door een touw te spannen tussen twee paaltjes. Langs deze strakke lijn zal een geul moeten worden gegraven van 30 cm diep. Een ruime geul waarin de wortels goed kunnen worden uitgespreid. Leg de coniferen met de wortelkant in de geul naast elkaar en begin met de voorste omhoog te halen en aarde om de boom te stampen. Elke keer weer een boompje omhooghalen, totdat de rij coniferen rechtop staan. Nu flink water geven en rondom de stammetjes een mulchlaag aanbrengen. Geef de eerste periode drie maal per week water, totdat de haag helemaal goed is aangeslagen. De Thuja Occidentalis Brabant zal in korte tijd een fijne privacyplek van je tuin maken.
Haagconiferen snoeien
Coniferen hoeven meestal maar licht te worden gesnoeid, omdat ze van zichzelf al een mooie vorm hebben en langzaam groeien. Het is wel belangrijk takken en dood hout te verwijderen wat elkander kruist. Dit belemmert een mooie volle groei. Takken en dood hout verwijder je met een scherpe takkenschaar en snoeischaar. Om een mooie vorm te behouden is een lichte snoei in mei en september voldoende. Wanneer je een Thuja haag hebt aangeplant zal deze de eerste groeiperiode nog niet geknipt hoeven worden. Wacht hiermee tot de haag de juiste hoogte heeft bereikt. Het is dan een kwestie van de bovenzijde als het ware te scheren. Met de heggenschaar worden de lange uitlopers terug geknipt, zodat er een mooi strak uiterlijk ontstaat. Het is belangrijk om de onderzijde wat breder te houden zodat alle takken voldoende van licht worden voorzien. Er mag niet te diep op het oude hout worden gesnoeid, anders loopt de de haag niet meer uit.
Bron: Woon-landelijk.nl