Schade aan je dakgoot kan ontstaan door weers- en windinvloeden, en natuurlijk ook door slijtage. De meeste materialen waar dakgoten van gemaakt zijn, zijn hieraan onderhevig. Goed onderhoud voorkomt een hoop ellende, maar soms — bijvoorbeeld na een zware storm — is schade toch niet te voorkomen. Dan kan een dakgoot reparatie nodig zijn, of zelfs het geheel of gedeeltelijk vervangen van je goot. Wat is er nodig voor het repareren van een dakgoot? Hier leggen we kort uit hoe het uitvoeren van een dakgootreparatie in z’n werk gaat.

Wanneer dakgoot reparatie en wanneer vervangen?

Als de schade niet te omvangrijk is, is reparatie van de goot in veel gevallen mogelijk. Daarbij moet je vooral denken aan zinken dakgoten. Loslatende naden kunnen bijvoorbeeld weer opnieuw gesoldeerd worden. Kunststof dakgoten hebben meestal grotere beschadigingen, maar hier is in sommige gevallen ook een (nood)reparatie aan de orde. Ook is het vaak mogelijk een gedeelte van de goot te vervangen, in plaats van de hele dakgoot.

Reparatie door vervanging gootdeel

De meest voorkomende materialen waar dakgoten van gemaakt zijn, zijn zink en kunststof. Beide soorten dakgoten bestaan vaak uit elkaar gemonteerde delen. Dat betekent dat bij een ernstige beschadiging het vaak mogelijk is om alleen het beschadigde deel te vervangen, en niet de hele dakgoot. Dat moet meestal wel door een professionele dakdekker worden uitgevoerd: zinken gootdelen worden aan elkaar gesoldeerd, en kunststof elementen worden waterdicht verlijmd of gekit. Het vervangen van een of meerdere delen van een dakgoot is een reparatie voor de lange termijn: vervolgreparaties zijn niet nodig.

Dakgoot reparatie met plaatmateriaal

Voor met name een zinken goot is het goed mogelijk om deze te repareren met een mat of plaat. Zo worden dakgoten in ieder geval weer waterdicht, en het kan een goede eerste maatregel zijn om (verdere) lekkage in je huis te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een stuk zinken plaat met montagekit aanbrengen, of een kunststof (EPDM) mat, of bitumen. Een nadeel van zo’n reparatie is dat je dakgoot aan de binnenkant oneffen wordt. Dit kan leiden tot snellere opeenhoping van vuil en mos, en ook slechtere waterafvoer.

Vloeibare oplossingen voor dakgoot reparatie

Er zijn ook reparatiekits voor dakgoten beschikbaar die je vloeibaar kunt aanbrengen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat er niet te grote gaten in de goot zitten. Er zijn zowel speciale kits beschikbaar voor kunststof, als voor zinken dakgoten. Net als bij een reparatie door het aanbrengen van plaatmateriaal aan de binnenkant van de goot, is dit echter ook vaak slechts een tijdelijke oplossing. Vooral rubber kit of PVC-lijm dicht eventuele kleine gaatjes goed af, maar zorgt ook voor een verdikking aan de binnenkant van de dakgoot.

Conclusie

Een dakgoot reparatie, of je deze nu zelf uitvoert of laat doen door een dakdekker, zal dus vaak een tijdelijke oplossing zijn. Na een reparatie kan je dakgoot, door het extra materiaal, lastiger water kunnen afvoeren. Het is echter een prima alternatief waarmee je in ieder geval (ergere) waterschade aan je huis direct voorkomt, en in ieder geval een eventuele, kostbare vervanging een tijdje uit kunt stellen.

Hoe wordt een dakgoot gerepareerd?

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *