In deze blog ga ik het hebben over elektrische vloerverwarming, infrarode vloerverwarming en over hoe dik je laag schuimbeton moet zijn. Het is natuurlijk belangrijk om een goede vloerverwarming te hebben en daarom wil ik met deze blog verder ingaan op 2 veelvoorkomende vloerverwarmingsystemen. Ook ga ik uitleggen hoe dik schuimbeton moet zijn voor gebruik.

Elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming bedoelen we hier niet infrarode vloerverwarming, wat ook elektrisch is. We hebben het hier over bedrading die warm wordt door een elektrische stroom die er door gaat. De warmte komt door de weerstand van die bedrading. Voor dit type verwarming heb je dan ook geen cv-installatie nodig. De bedrading kan op de ondervloer worden gelegd en daarop vastgemaakt. Maar men kan ook matten kopen, waarin de bedrading is verwerkt. Die matten kleef je dan op de vloer. Een derde vorm is folie. Die heeft echter minder capaciteit dan de twee eerdergenoemde vormen. Elektrische vloerverwarming verbruikt redelijk wat energie en het toepassing ervan ligt daarom minder voor hand in ruimtes die continu verwarmd worden. Voor ruimten waar af en toe verwarming nodig is, geldt dat nadeel minder. Bij vloerverwarming treedt er geen luchtcirculatie op en daarom praten we hier over stralingwarmte. De vloer die op de elektrische vloerverwarming wordt gelegd, hoeft niet dik te zijn en daardoor warmt die vloer snel op.

Infrarode vloerverwarming

Infrarode vloerverwarming is een vorm van elektrische vloerverwarming en heeft de vorm van een folie, die infraroodstraling opwekt als er een elektrische stroom doorheen loopt. Het materiaal dat die straling opwekt, is koolstof. De elektrische stroom warmt die koolstof op en dan begint die infrarood uit te stralen. Als die stroom met zonnepanelen wordt opgewekt, dan is dat wel zo voordelig. De folie is tamelijk dun en wordt op de geïsoleerde vloer gelegd. Dit heeft als voordeel dat een vloer met dit type vloerverwarming niet erg hoog hoeft te worden. In een bestaande woning hoeven daarom doorgaans geen deuren te worden aangepast, maar kunnen gewoon open en dicht. Je voelt de effecten van infraroodstraling behoorlijk snel en dat is een belangrijk voordeel. De goede verspreiding van warmte over de hele vloer is mogelijk, maar daarvoor is wel een goede installatie nodig. Een nadeel is ook dat infraroodverwarming tekortschiet om als hoofdverwarming te dienen. Dat kan alleen bij een hele goede isolatie van een woning.

In de volgende paragraaf gaan we het hebben over hoe dik schuimbeton moet zijn bij het leggen van een isolatievloer.

Hoe dik moet schuimbeton zijn?

De bouwstof doet goed dienst als isolatievloer. We spreken van een optimale isolatie indien er een bepaalde dikte is gebruikt. Deze verschilt in bepaalde situaties. Bij nieuwbouwwoningen gebruikt men schuimbeton vaak als vervanging van polymeer en bij renovatiewoningen zet men de substantie in om bijvoorbeeld kruipruimtes te dichten.

In nieuwbouwwoningen is de toegepaste dikte vaak 39cm. Bij renovatiewoningen is dit 25cm. In beide gevallen moet je er rekening mee houden dat er nog een dekvloer overheen gaat. Zodra schuimbeton een dikte van 35cm heeft, krijg je een Rc-waarde van 3,5m2K/W. De Rc-waarde geeft aan wat de thermische weerstand is. Bij oudere huizen heb je minimaal 2,5m2K/W nodig en bij nieuwbouwwoningen is 3,5m2K/W gemiddeld. Let ook op de minimale dikte van de stort: deze bedraagt 10cm.

Schuimbeton en vloerverwarming: een ideale combinatie

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *