Zomer 2019, is jouw tuin er klaar voor?

 

Wanneer de winter voorbij is en de lengte zijn aantrede doet, is het voorjaar de perfecte tijd om je tuin zomer klaar te maken. In het voorjaar zijn er voldoende klusjes om tijdens de zomermaanden zo goed mogelijk te kunnen genieten van je tuin.

 

Het snoeien van de vaste planten

Het is een goede tijd om in het voorjaar vaste planten te snoeien. De planten zijn nog niet uitgeschoten, maar het is de beste tijd om de verdorde takken te verwijderen. In het najaar had je deze takken nog niet weggeknipt, omdat ze een natuurlijke bescherming bieden voor de wintermaanden. Gebruik voor het wegknippen van de verdorde takken een scherpe snoeischaar. Ook de losse bladeren moeten nu verwijderd worden.

 

De siergrassen moeten op een speciale manier in het voorjaar behandeld worden. Daarvoor moet je kijken wat je moet doen bij het siergras dat je in je tuin hebt. Bij vaste groene planten is het nodig dat de bruine bladstengels worden weggesnoeid. Planten die bruine bladeren hebben gekregen tijdens de wintermaanden kunnen worden verwijderd. Wanneer je de bruine bladeren verwijderd hebt, zullen de planten er weer fris uitzien en zijn ze klaar voor de lente en zomer.

 

Scheuren

Wanneer planten te groot zijn geworden, kunnen deze in het voorjaar gescheurd worden. Je haalt daarvoor de plant uit de grond en verdeelt hem in kleinere delen. Daarna kun je de kleine gescheurde planten weer terug planten. Het is bij een vaste plant goed om hem om de 3 tot 4 jaar te scheuren. Op deze manier bereik je een zo goed mogelijke bloeikracht van de vaste plant. Het scheuren van planten moet je ook doen wanneer de planten te groot zijn geworden. Je kunt je tuin dan ook weer wat anders aankleden, omdat je meer vaste platen hebt.

 

Grondverbetering

In het voorjaar is het goed om de grond van je tuin extra te bemesten. Hiermee kun je de grondstructuur verbeteren. Je kunt daarvoor organische mest of compost gebruiken. Door het toedienen van mestkorrels wordt de bodem voorzien van mineralen en voedingsstoffen.

 

Gras

Het is verstandig om het gras in het voorjaar te verticuteren. De vilt laag (dode grassen en mossen) wordt daardoor verwijderd. Er komt hierdoor meer lucht en licht bij de ondergrond. Ga daarna het gras bestrooien met graszaad om dunne plekken in het gras te verhelpen.

 

Het gras maaien doe je zodra het gras gegroeid is. Heb je een groot grasveld dan kun je gebruik maken van een zitmaaier. Maai minimaal een keer in de twee weken afhankelijk van de groei. Grasmaaien kun je het beste doen op een grashoogte van ongeveer 3 cm. Wanneer je je tuin in het voorjaar een goede beurt geeft, zal deze tijdens de zomermaanden helemaal weer tot zijn recht komen.

TUIN

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *