Wellicht wist je het nog niet, maar als eigenaar van een tuin heb je een zorgplicht voor de bomen in je tuin. Deze zorgplicht is vastgelegd in het bomenrecht, wat beschrijft welke plichten mensen met bomen in hun tuin hebben. Dit bomenrecht gaat verder dan een zorgplicht, wat kortgezegd inhoudt dat de bomen regelmatig gecontroleerd en verzorgd moeten worden. Denk aan het reguliere onderhoud aan bomen, zoals het bomen snoeien en het bewateren van jonge bomen. Mocht je als eigenaar niet aan deze zorgplicht voldoen, dan kan je bij een eventuele schade of letsel aansprakelijk worden gesteld. Dit voorkom je logischerwijs liever! In dit artikel vertellen we je meer over het bomenrecht.

Verschillende soorten zorgplicht voor bomen

De zorgplicht voor bomen komt in drie verschillende varianten voor. De eerste en meest gebruikelijke vorm werd reeds beschreven. Er kan echter ook sprake zijn van een verhoogde zorgplicht. In dit geval moet de boom minimaal eens per jaar gecontroleerd worden als deze op een plek van verhoogde gevaarzetting staan. Denk bijvoorbeeld aan bomen die aan een voetgangerszone of parkeerplaatsen grenzen. De kans op schade is heir groter, waardoor de bomen meer onderhoud vergen. Een derde vorm is de onderzoeksplicht, wat betekent dat bomen waaraan eerder een afwijking of gebrek geconstateerd is, regelmatig onderzocht moet worden. Zo worden gevaarlijke situaties in de toekomst voorkomen.

Burenrecht bij bomen in de tuin

Naast het bomenrecht bestaat er ook een burenrecht. Meer dan eens vormen bomen de bron van conflicten tussen buren. Denk aan takken die op de auto van een buurman vallen, wortels die de oprit of het terras van de buren beschadigen, enzovoorts. Voor het burenrecht gelden verschillende wettelijke voorschriften, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de plek waar de bomen gepland mogen worden. Door de bomen regelmatig te snoeien wordt voorkomen dat er conflicten met buren ontstaan.

Zoek je een partij die de boomverzorging voor jou uit handen kan nemen? Denheldboomverzorging.nl helpt je graag!

Bomen snoeien: de zorgplicht voor eigenaren

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *