Zodra je de naam hulst hoort, zal je waarschijnlijk al gauw aan herfststukjes en kerstdecoraties denken. Maar buiten dat om is deze tuinplant een veelzijdige plant die zijn eigen sfeer aan de inrichting van je tuin of balkon kan toevoegen. Hij geeft daarnaast een veilig thuis aan vogels en draagt bij aan het weren van ongenode gasten in de tuin én je kunt hem mooi in vorm snoeien. Een prima alternatief voor bijvoorbeeld de Laurierhaag. In dit artikel lees je alles over de hulst

 

De hulst als beschermheer

Naast het feit dat de hulst (Ilex) een groenblijver is, wordt hij vaak gekozen om als haag dienst te doen. De meeste soorten hebben namelijk een stekelig blad, waar ongenode gasten niet graag doorheen gaan. Vogels zijn er daarentegen dol op en worden zo beschermd tegen katten. Vogels zijn ook dol op de besjes die deze tuinplant in het najaar krijgt. Wist je overigens dat sommige hulstsoorten in het voorjaar witte bloemetjes krijgen? En wist je je helemaal niet naar het tuincentrum hoeft. Hagen en bomen laten bezorgen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere plaatsen in Nederland is mogelijk!

 

Let op: alhoewel vogels juist van de besjes van de hulst genieten, zijn ze giftig voor sommige andere diersoorten. Katten worden er bijvoorbeeld juist ziek van!

 

Stylingtips met verschillende hulstsoorten

De hulst is te vinden in allerlei formaten. Zo heb je metershoge hagen, maar ook struik-, kegel- en bolvormige hulstsoorten. Door zowel met de hoogte van deze tuinplant als met de hoogte van de potten te spelen, creëer je diepte in de tuin.

 

Interieurtip Je kunt niet alleen met de hoogte spelen door het formaat van de plant en pot, maar ook door potten bijvoorbeeld op een verhoging te zetten.

Verzorgingstips voor de hulst

De hulst is een makkelijke tuinplant. Het zorgt voor een wintergroene toets in je tuin. Je hoeft maar met een paar dingen rekening te houden:

 

  • De hulst staat het liefst in de volle zon of op een plekje in halfschaduw.
  • Gebruik bij het planten verse tuingrond, die goed vochtdoorlatend is.
  • Winterse weersomstandigheden als sneeuw en vorst zijn geen enkel probleem voor volwassen hagen en struiken. Heb je een jonge hulst en/of staat hij in potten, dan kun je de plant bij vorst het beste beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie.
  • Het makkelijke aan de Tuinplant van de Maand november 2016 is dat hij niet snel groeit. Daardoor hoeft hij niet vaak gesnoeid te worden. Wil je hem toch snoeien, dan kun je dat het beste aan het einde van de zomer doen.
Waarom is de hulst zo’n populaire haagplant?

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *