Voordat een waterontharder zijn werk kan gaan doen moet deze eerst goed geïnstalleerd worden, deze installatie bestaat uit een paar verschillende onderdelen. Allereerst is de installatie afhankelijk van het type toestel. Er bestaan namelijk waterontharder met of zonder zout. Hieronder een kort overzicht per verschillende optie.

Waterontharder met zout, dit model waterontharder bestaat uit 2 grote onderdelen, dit is de waterontharder met 1 of 2 ionenwisselaars en een zoutreservoir. Het design hiervan kan op twee verschillende manieren, het kan zijn dat het in één compacte behuizing zit, of dat het zoutreservoir los zit.

Waterontharder zonder zout, sommige waterontharders werken zonder zout. Daardoor bestaat dit apparaat alleen uit een magneet die rond de waterleiding geplaatst wordt. Hierdoor zetten ze hard water alleen niet echt om in zacht water maar zorgen ze ervoor dat de kalk rond blijft zweven in het leidingwater.

Installeren van de waterontharder
Het is belangrijk om allereerst goed te bedenken of je een waterontharder zelfstandig wil installeren of dat je het wil laten uitvoeren door een vakman. Wanneer je het laat uitvoeren door een vakman duurt de installatie vaak maar 1 á 2 uurtjes. Een waterontharder met zout is vaak wel een stuk lastiger om zelfstandig te installeren, het model zonder zout is wel relatief eenvoudig zelf te plaatsen. De installatie van een waterontharder met zout bestaat uit een specifiek stappenplan welke door de vakman wordt uitgevoerd.

Locatie bepalen, vaak bevindt de waterontharder zich op de plaats waar de waterleiding de woning binnenkomt in de buurt van de watermeter. Een vakman gaat kijken dat de locatie goed bereikbaar is, waterpas staat en niet te dichtbij een warmtebron staat.
Bypass installeren, een bypass zorgt ervoor dat de waterontharder tijdelijk uitgeschakeld kan worden, zonder dat de watertoevoer onderbroken wordt. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld planten water te geven met hard water. Hiervoor gaat de vakman een stukje waterleiding verwijderen en hier de bypass monteren.
Waterontharder aansluiten, de waterontharder bestaat uit twee aansluitingen. Een van deze aansluitingen is een flexibele slang, deze wordt aangesloten op de bypass zodat het harde water de waterontharder in kan lopen. Daarnaast is er nog een andere slang die ervoor zorgt dat het zachte water vanuit de waterontharder naar de leidingen in je woning kan gaan.
Afvoer aansluiten, de waterontharder moet natuurlijk ook aangesloten worden op een afvoer. Op die manier kan het zoute spoelwater via de afvoer naar het riool lopen.
Overloop aansluiten, als laatste stap moet de overloop aangesloten worden. Wanneer het waterniveau in het zoutvat namelijk te hoog is moet dit afgevoerd kunnen worden, met het aansluiten van een overloop kan dat via daar. Hiervoor sluit de installateur een overloopslang aan op de afvoer naar het riool.
Benieuwd naar de totale kosten voor een waterontharder? Neem contact op waterontharder-expert en krijg vrijblijvend een offerte op maat.

Waterontharder installatie

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *