De afgelopen zomer kende zeer warme periodes waarin het zeer droog was. Als je een grasmat hebt, dan heb je waarschijnlijk ook gezien hoe het gras langzaam dor werd. Sproeien hielp op een gegeven moment ook niet meer! Wil je het dit jaar beter aanpakken en uitgedroogd en vergeeld gras bestrijden? Hoe je verdord gras kunt herstellen, lees je hier.

Bruine plekjes in het gras

Bruine plekken in gras zijn het gevolg van watertekort. Maar gras kan ook verbranden en bruin worden als het de hele dag in de volle zon staat. Sproeien helpt dan op een gegeven moment ook niet. Als je bruin gras laat liggen, dan wordt het alleen maar moeilijker om het te herstellen. Wanneer de winter aanbreekt, dan loop je namelijk een grotere kans dat er mos ontstaat. Mos groeit graag op zwak gras en een kaal gazon. Misschien denk je dat mos niet erg is (het is immers groen!), maar wees je er wel van bewust dat mos de groei van nieuw gras tegenhoudt. Zorg er dus voor dat je rond de herfst alle bruine plekjes hebt hersteld, zodat het gazon gezond de winter in kan.

Gazon herstellen na droge periode

Als de gemiddelde temperatuur langzaam daalt en het ook nog begint te regenen, dan kun je beginnen met het gras te herstellen. Sommige soorten gras herstellen uit zichzelf wanneer het regent, maar andere hebben een beetje extra hulp nodig. Zijn er stukken gras bruin geworden en verdwenen? Dan moet je de dode stukjes zoveel mogelijk verwijderen, zodat er weer lucht de bodem in komt. Deze klus wordt ook wel verticuteren genoemd. Je kunt dit met een machine, maar ook met een speciale hark doen. De kale plekken zaai je opnieuw in met zaad. De groei bevorder je door de ingezaaide stukken te bemesten. Als het niet voldoende regent, dan kun je nog extra water sproeien. Bemesten doe je sowieso drie keer per jaar voor een optimaal resultaat: in het najaar, voorjaar en begin van de zomer.

Andere oorzaken van een droog/dood gazon

De zon is niet de enige boosdoener van droog en geel gras. Hieronder benoemen we de andere mogelijke oorzaken van dor gras.

Gras kan beschadigd raken door een botte grasmaaier. Zorg er dus voor dat de messen scherp zijn.
Is het gras te kort gemaaid? Dan loop je ook meer kans dat het beschadigd raakt door de zon. De maaier moet idealiter afgesteld worden op 4,5 centimeter, want dat is een goede lengte. Voor de eerste keer maaien in het voorjaar mag hij op 2,5 cm.
Als de bodem niet voedzaam genoeg is, dan kan dit ook voor dor gras zorgen. De aanwezigheid van teveel zand in de bodem kan het water niet lang genoeg vast houden, dus dan zul je vaker moeten sproeien.
Heb je teveel bemest of de bemesting niet goed verdeeld over de bodem? Dan kan de bodem ook geen voedingsstoffen opnemen en kan dit ook resulteren in dor gras.
Ongedierte zoals insectenlarven eten soms gras(wortels) op, al komt dit niet vaak voor.

Dor gras na de zomer: hoe te herstellen?

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *